Yin Bagua Zhang Kung-Fu!

Wat is Yin-stijl Bagua Zhang?

Yin Bagua Zhang, ook wel Ying Pa Kua Chang genoemd, is een klassiek Chinees Kung-Fu systeem. Het is gebaseerd op het Taoistische Boek der Veranderingen, de I Ching, in het westen bekend door termen als Yin-Yang, Tai-Ji an Wu-Chi.

In Yin Bagua probeert men “Kung-Fu” te ontwikkelen, d.w.z. vaardigheden te verkrijgen door langdurige en verstandig benutte arbeid.

Yin Bagua heeft als doel deze vaardigheden in het dagelijks leven te kunnen benutten. Men kan “Kung-Fu “op allerlei gebied ontwikkelen, zowel fysiek, mentaal als spiritueel.

Vaardigheden die met Yin Bagua ontwikkeld kunnen worden zijn bv. concentratie, ontspanning, het voelen en effectief toepassen van kracht en energie, het aanvoelen, ontwikkelen en beheersen van Qi (interne kracht), en technische vaardigheden op het gebied van vechten en helen.

Daarvoor heeft de Yin Bagua beoefenaar verschillende systemen tot zijn beschikking. Het meest bekend is de vechtkunst Bagua Zhang, maar er is ook een medisch systeem en een zelfgenezend, preventief systeem. Deze systemen versterken en beinvloeden elkaar op vele verschillende manieren. Het is een modulair opgebouwd systeem. Er zijn 8 verschillende subsystemen die ieder weer 8 verschillende technieken/tactieken hebben.

Bij Yin Bagua wordt constant aandacht besteed aan fysieke en mentale vaardigheden. Het is populair gezegd een “mind-body “systeem. Dit betekent dat qi-gong, meditatie en visualisatie gecombineerd worden met bv. vechttechnieken of massagetechnieken. Een verschil met veel andere Bagua systemen is dat er toepassings- en partnertrainingen zijn, zowel in het vechtkunst als in het medische gedeelte.

Opvallend aan de vechtkunst Yin Bagua Zhang: de (tegen)aanvallen gaan vaak gepaard met een gelijktijdige veelvoud van technieken op meerdere fronten. Een Bagua-beoefenaar kan bv. naar zijn tegenstander toe stappen, daarbij tegen het been van de tegenstander trappen, daarna zijn voet om de enkel van de tegenstander heen haken, en vervolgens zijn knie met kracht tegen het been van de tegenstander aan drukken. Tijdens het instappen kan hij daarbij bv. een vuistslag naar het gezicht plaatsen, die daarna laten overgaan in een elleboogstoot naar het gezicht en eindigen met een krachtige elleboogduw op het lichaam om de tegenstander uit balans te brengen. Het is een soort tsunami van technieken die in een fractie van tijd op de tegenstander wordt losgelaten. Dit maakt Yin Bagua Zhang een zeer effectieve vechtkunst met soms verbluffend simpele-, maar tegelijk verrassend doeltreffende technieken.

Zoals gezegd zijn er 8 systemen: Leeuw, Phoenix, Draak, Beer, Aap, Haan, Slang, en Eenhoorn. Ieder systeem heeft zijn eigen toepassingen en trainingsvormen. Zo worden er diverse Cirkelloopvormen getraind. Daarbij nog wapentraining, partnertraining, duwtraining, situatietraining, enz.

De combinatie van vechttechnieken met meditatie en gezondheidsbevorderende oefeningen maakt, dat Yin Bagua Zhang meer is dan alleen een vechtkunst. Het kan een manier van leven zijn, of op z'n minst je leven positief beïnvloeden.

Als je jezelf wilt leren verdedigen, een klassieke vechtkunst wilt leren, je gezondheid wilt verbeteren en interesse hebt in de Chinese cultuur, dan is Yin Bagua Zhang iets voor jou!

De lessen worden gegeven door niemand minder dan psycholoog en bewegingswetenschapper Drs. C.W. Thuvis. Zijn persoonlijke interesse en universitaire opleiding maaken hem een expert op gebied van meditatie en beweging. Hij begon 40 jaar geleden met het beoefenen van diverse vechtsporten. Zijn kennis van Yin Bagua Zhang deed hij op bij diverse meesters in China. Voor het leren van Bagua ben je bij hem dus in goede handen.

Yin Bagua Zhang wordt bij Fit2Fight vaak gecombineerd met andere vechtstijlen zoals Street-Defence en Man-Do-Kwan. Dit, omdat deze vechtstijlen elkaar versterken en completeren.

Wil jij ook Yin-Bagua Zhang Kung-Fu leren bij Fit2Fight, het beste vechtsportcentrum van Rotterdam-Zuid / Charlois? Hier vind je het lesrooster, onze scherpe tarieven en onze lokatie. Kom gerust eens langs. Een proefles is gratis.